fbpx 🍝Guide og opskrifter | Italiensk mad | GastroFun.dk

Italiensk for begyndere

Italiensk for begyndere
Indholdsfortegnelse

Det italienske køkken er meget populært; særligt pizza og pasta spiser vi i store mængder. Men der er nu ret stor forskel på den Meat Lover-pizza du plejer dine tømmermænd med, og en ægte italiensk ret. Her kigger vi nærmere på italiensk mad, som italienerne spiser det.

 

Simpel og frisk

En ægte italiensk ret er som regel meget simpel, og bliver rig på smag fra få og friske råvarer. Et godt eksempel på dette er caprese, som primært består af tomater og mozzarella, smagt til med balsamico og en god olivenolie.

Pastaretterne er ofte også meget simple, så i stedet for at lave en balje med pasta og kødsovs, som vi ofte gør herhjemme, er mange italienske pastasovse baseret på en sofrito – en grøntsagsblanding af hakket løg, gulerødder og selleri i små tern, som sikrer en smagfuld sovs. Derfor er deres Ragú alla Bolognese ikke en lynhurtig ret som kan laves på 20 minutter herhjemme - deres variant er en simre-ret der skal bruges en del timer på at lave.

Skal det være rigtigt italiensk kan du også serverer antipasti før din pasta. Antipasti er en forret, der direkte oversat betyder ”før pasta”. Dette er også en meget simpel ret, der kan bestå af fx ost, oliven og små kødskiver, fx af bresaola.

Derudover er fisk også meget populært i det italienske køkken. Italienerne elsker fisk så meget, at de omtaler dem som frutti del mare – havets frugte, eller det vi herhjemme kalder ”alt godt fra havet”.

 

Tilbehør hører til

Italien er kendt for mange lækre retter, lige fra de meget gængse pizza og pastaretter, til de lidt mere ekstraordinære retter som risotto og cannelloni.

Men de er ikke mindst også meget kendt for noget af det tilbehør, der hører til deres retter. En af de mest kendte er pesto. En klassisk pesto er lavet af basilikum, hvidløg, olivenolie, pinjekerner og parmesan, men den kan laves i flere variationer.

Et andet lækkert tilbehør er gremolata, som er en blanding af hakket persille, hvidløg og reven citronskal, og som smager lækkert som tilbehør til en gryderet.

 

Til den søde tand

Det er ikke kun i det salte køkken, italienerne udmærker sig. Også på dessertfronten byder de på mange lækkerier. Det kunne fx være flødedesserten Panna Cotta, som laves ved at koge fløde op med sukker og en smagsgiver, f.eks. vanilje.

En knap så sød dessert er den klassiske tiramisu, der er lavet af bl.a. kaffe, amaretto og mascarpone. Det er et populært dessertvalg for kaffe-elskere, og den smager da også særligt godt, hvis man drikker en god kop italiensk espresso til.

 

Italiensk inspirerede opskrifter

Kategori

Se f.eks. hvordan du folder franskbrødsdej her:

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier
Læs også
Kend din salat
Artikel
Redaktion